התפתחות עובש – סיבות ומקומות נפוצים

התפתחות עובש – סיבות ומקומות נפוצים
 

  1. מבוא להתפתחות עובש
  2. בעיות רטיבות
  3. לחות
  4. בעיות לחות במערכת אוורור
  5. שלמות מבנית והתפתחות עובש
  6. חללים צרים
  7. הצפות

 
שיעור 1 – מבוא להתפתחות עובש
עובש יכול להתפתח כמעט על גבי כל חומר אורגני כל עוד ישנה נוכחות של לחות וחמצן. עובש מתפתח על גבי:

  • עץ
  • נייר
  • שטיחים
  • אוכל
  • חומרי בידוד

התפתחות עובש על גבי לחם

 
מכיוון שעובש אוכל ומעכל את החומר שעליו הוא מתפתח, הוא עלול לפגוע בבניין ובריהוט שבתוכו. ללא טיפול, בסופו של דבר עובש עשוי להסב נזק מבני לחומרי הבניין.
 
עובש הורס בהדרגה את החומרים שעל גביהם הוא מתפתח. באפשרותכם למנוע נזק לבניינים ותוכנם, לחסוך כסף ולהימנע מבעיות בריאותיות אפשריות על ידי בקרת לחות וסילוק העובש.
 
סילוק כל העובש ונבגי עובש בתוך מבנה הוא משימה כמעט בלתי אפשרית, אך בקרת לחות בתוך המבנה תווסת את התפתחות העובש בתוכו.

 
שיעור 2 – בעיות רטיבות
בעיות רטיבות יכולות להתעורר בשל סיבות רבות. בעיות רטיבות אחדות התקשרו לשינויים שהתרחשו בשיטות בנייה החל משנות ה- 70 של המאה ה- 20. שיטות אלה הובילו לבניית בניינים אטומים היטב, אך במקרים מסוימים נטולי אוורור מתאים. ללא אוורור מתאים, בתוך המבנה עלולה להצטבר רטיבות שתגרום להתפתחות עובש.
 
בניין מוכרח להיות מתוכנן כראוי בהתאם לאקלים, מיקום האתר ואופי השימוש, ונדרש לעקוב בקפידה אחר תכנון זה במהלך בנייה, כדי להימנע מבעיות בבקרת רטיבות בתוך הבניין.
תחזוקה מאוחרת או לא הולמת יכולה להוביל לבעיות רטיבות בבניינים. אי־גילוי של בעיות רטיבות או התעלמות מהן עשויים ליצור סביבה שבה יכול להתפתח עובש. בעיות רטיבות במבנים זמניים, כמו כיתות ניידות, לעתים קרובות מתקשרות להתפתחות עובש.

התפתחות עובש 

בין בעיות הרטיבות הנפוצות:

  • נזילות בגגות
  • נזילות או התעבות בצינורות מים, במיוחד בצינורות המותקנים בתוך גומחות בקירות או מהווים חלק ממערכת צינורות העוברת בתוך קיר.
  • נזילות במערכות התזה להגנה מפני אש.
  • צמחייה, מרזבים ותעלות שמנתבים את המים אל תוך הבניין או אל מתחת לבניין.
  • לחות גבוהה (60% לחות יחסית).
  • מכשירי חשמל בעלי בערה לא מאווררים, כגון מייבשי כביסה שפולטים אוויר אל תוך חניון ביתי. (מייבשי כביסה ומכשירי חשמל בעלי בערה אחרים צריכים לפלוט אוויר החוצה).

 
ישנן בעיות רטיבות שלא קל לזהות. לדוגמה, חלק פנימי של קיר שבו עוברים צינורות וחוטים (קיר שמכיל מערכת צינורות ומנהרת תשתיות) הוא מקום נפוץ להתפתחות עובש. לעתים קרובות, ניתן למצוא עובש על גבי קירות בפינות קרות מאחורי רהיטים, שם נוצרת התעבות. מקומות אפשריים נוספים שבהם מסתתרת רטיבות אשר גורמת להתפתחות עובש סמוי הם:
 

  • מגשי ניקוז שאינם מנקזים כראוי בתוך יחידות טיפול באוויר.
  • חומר בידוד אקוסטי או תרמי נקבובי בתוך מערכת צינורות.
  • חומרים לבניית גגות מעל אריחי תקרה.
  • האזור שמאחורי קיר גבס (הידוע גם כלוח גבס או SHEETROCK®), פנלים וטפטים.
  • האזורים שמתחת לשטיחים וריפודים.

 
אם בבניין יש ריח מעופש, ישנו חשד להתפתחות עובש גם אם אינכם רואים אותו. כמו כן, ישנו חשד להתפתחות עובש סמוי אם ידוע לכם שבבניין הייתה בעיה שמקורה במים ודיירי הבניין מדווחים על בעיות בריאותיות.

 
תכנון הבניין ומחסומי אדים
בבניינים רבים משלבים מחסומי אדים בעת תכנון הקירות והרצפה. את מחסומי האדים יש למקם ולהתקין כראוי, כדי שבבניין לא יתעוררו בעיות רטיבות. מחסום אדים הוא שכבה של חומר שמאט או מונע ספיחת רטיבות על ידי הקיר או הרצפה, או חדירת הרטיבות לתוכם. מחסומי אדים יכולים למנוע מחומרי בניין לחים או רטובים להתייבש במהירות רבה מדי כדי למנוע התפתחות עובש.
 
 
שיעור 3 – לחות
לעתים, לחות או רטיבות (אדי מים) באוויר יכולות לספק רטיבות שמספיקה להתפתחות עובש. לחות יחסית בתוך הבית צריכה להיות מתחת ל- 60 אחוזים – כאשר הרמה המיטבית נעה בין 30 ל- 50 אחוזים, אם ניתן. גם לחות נמוכה עלולה לעודד הופעת מזיקים (כמו תיקנים) וקרדית אבק הבית.

 

לחות
 
רמות הלחות בבניין עשויות לעלות כתוצאה משימוש ב:
 

  • מכשיר אדים
  • רדיאטור אדים
  • מכשירי חשמל שיוצרים לחות כגון מייבשי כביסה
  • מכשירי חשמל בעלי בערה כגון תנורים

 
בישול ושימוש במקלחת גם עשויים להגביר את הלחות בתוך הבית.

 
מערכת HVAC (חימום, אוורור ומיזוג)
אחת הפונקציות של מערכת חימום, אוורור, ומיזוג (HVAC) בבניין היא סילוק לחות מהאוויר לפני שהאוויר מופץ בבניין. אם מערכת ה- HVAC נכבית במהלך ניקיון יסודי שכרוך בשימוש בהרבה מים, כמו שטיפת רצפה ושטיפה או ניקוי של שטיחים, או מיד לאחר ניקיון שכזה,  רמת הלחות עשויה לעלות באופן ניכר ועלולות להתפתח בעיות רטיבות או עובש.
 

בעיית רטיבות
 
 
התעבות
התעבות יכולה להיות סימן ללחות גבוהה. כשאוויר חם ולח יוצר מגע עם משטח קר, עשויה להיווצר התעבות. (כדי לראות זאת, הוציאו בקבוק עם מים קרים מהמקרר ותיקחו אותו החוצה ביום חם. בדרך כלל, על חלקו החיצוני של הבקבוק תיווצר התעבות). את הלחות ניתן למדוד באמצעות מד לחות; דגמים שיכולים לנטר טמפרטורה ולחות, בדרך כלל זמינים לרכישה עבור פחות מ- 50 דולר בחנויות למוצרי בית או באינטרנט.

 
שיעור 4 – בעיות לחות במערכת אוורור – מערכת חימום, אוורור ומיזוג (HVAC)
עובש שהתפתח בקרבת הפתח אל מערכת ה- HVAC מצביע על בעיות לחות אפשריות במערכת האוורור. מערכת HVAC שמהווה חלק מבעיית רטיבות ידועה גם עשויה להיות מקום להתפתחות עובש. יש להסתמך על ניסיון וחוות דעת מקצועית בעת עבודה עם מערכת HVAC; היוועצו באיש מקצוע בעת הצורך.
 
מערכת ה- HVAC עלולה להפיץ עובש ברחבי הבניין. אם ידוע על התפתחות עובש בתעלות מערכת ה- HVAC או ברכיבים אחרים במערכת, או ישנו חשד לכך, יש לבדוק ולפתור את הבעיה במהירות. אם ניתן לראות כמות עובש ניכרת בחלקן הפנימי של תעלות קשיחות (לדוגמה, תעלות העשויות מיריעות מתכת), מומלץ לנקות את התעלות. היוועצו במדריך EPA 'האם כדאי לנקות את תעלות מיזוג האוויר בבית ? '. אף על פי שהכתבה מתמקדת בתעלות בבתים, המידע בכתבה ישים לסוגי בניינים אחרים.
 
אם התעלות במערכת ה- HVAC מבודדות מבפנים, וחומר הבידוד נרטב או מפתח עובש, יש להסירו ולהחליפו מכיוון שלא ניתן לנקות את החומר כראוי. שימו לב שלא קיימים מוצרים אנטימיקרוביאליים או ביוצידים המאושרים על ידי ה- EPA לניקוי חומר בידוד במערכת צינורות.
 
בקרת רטיבות היא הדרך היעילה ביותר למניעת התפתחות של לחות בתעלות אוורור. בין הפעולות שיש לבצע לבקרת רטיבות במערכת צינורות:
 

  • תיקון מהיר ונכון של נזילות או נזקים שנגרמו על ידי מים.
  • סילוק מים עומדים מתחת לסלילי הקירור של יחידות טיפול באוויר על ידי הטיית מגשי הניקוז לכיוון פתח הניקוז והקפדה על זרימה חופשית של מים דרך פתח הניקוז.
  • הקפדה על איטום ובידוד תקינים של תעלות בכל החללים שאינם מאווררים, כדי שעובש שנוצר כתוצאה מהתעבות לא יחדור אל תוך המערכת והיא תעבוד כמתוכנן. כדי למנוע היווצרות של התעבות, יש לבודד כראוי את מערכת החימום והקירור.
  • תפעול ותחזוקה של ציוד לחלוח שבתוך התעלות אך ורק לפי המלצות היצרן.
  • הקפדה על ייבוש טוב של שטיחים, וילונות, רהיטים וחפצים אחרים לאחר ניקוי.

 
שיעור 5 – שלמות מבנית והתפתחות עובש
עובש הורס בהדרגה את החומרים שעל גביהם הוא מתפתח, לכן מניעת התפתחות עובש מונעת גם פגיעה בחומרי בניין וריהוט.
 
בעיית עובש ורטיבות שאינה מטופלת במשך זמן רב עלולה לגרום נזק מבני. לדוגמה, אם הייתה בגג נזילה במשך תקופה מספיק ארוכה, עובש עשוי להחליש את הרצפות והקירות על ידי הזנה מעץ רטוב.
 
כשקיים חשד לכך שעובש מסב נזק לשלמות המבנית של הבניין, יש להיוועץ במהנדס מבנים או מומחה אחר בתחום.

 
שיעור 6 – חללים צרים
חללים צרים שבהם הלחות היחסית גבוהה הם מקומות נפוצים להיווצרות עובש סמוי, במיוחד אם רצפת החלל הצר עשויה מאדמה חשופה. האדמה תזיז את הלחות, על ידי פעולת הנימיות, מאזורים לחים לאזורים יבשים. החום היחסי שבחלל הצר ייבש את האדמה באמצעות אידוי שיוסיף את הלחות לאוויר החלל הצר שבו היא עשויה להוביל להתפתחות עובש. כמו כן, באזורים שבהם מפלס מי התהום גבוה ותנאי מזג האוויר מתאימים, מי תהום יכולים לחדור לתוך החלל הצר.
 
בנוסף, הלחות שמצטברת בחלל צר עשויה לחדור לחלק אחר בבניין ולעודד התפתחות עובש באותו האזור. לחות יכולה לעבור מהחלל הצר אל תוך הבניין דרך סדקים בקירות, רצפות ותקרות.
 
חללים צרים צריכים להיות מתוכננים במיוחד למניעת בעיות רטיבות.

 

הצטברות מים
 
ייבוש בניינים, חומרי בניין, וריהוט
בניינים וריהוט יכולים להירטב לעתים קרובות. יש לייבש אותם או "לאפשר להם להתייבש" במהירות (בתוך 24-48 שעות) כדי למנוע התפתחות עובש. באופן כללי, הגברת זרימת האוויר והטמפרטורה יאיצו את הייבוש.
 
חברות מסחריות שמבצעות עבודות לתיקון עובש או עבודות לטיפול במבנים שנפגעו מנזקי מים ואש, לעתים קרובות משתמשות במאווררים גדולים, מכשירי אדים וציוד נוסף לייבוש מהיר של בניינים וחפצים רטובים, לפני שלעובש יש הזדמנות להתפתח. פעולה זאת יכולה לחסוך כסף בטווח הארוך, מכיוון שאם הבניין או הריהוט מתייבשים במהירות ובאופן מוחלט, העובש לא יתפתח, ולא יהיה צורך בביצוע עבודות לתיקון עובש.

 

ייבוש שטיח בעזרת מפוח
 
 

שיעור 7 – הצפות
בעת ניקוי הצפה, איכות האוויר בתוך הבית או המשרד יכולה להיראות כמו הבעיה הכי קטנה שלכם. עם זאת, אם לא תסלקו חומרים מזוהמים ולא תצמצמו את הרטיבות והלחות, עלולות להתעורר בעיות בריאותיות חמורות בטווח הארוך. מים עומדים וחומרים רטובים הם כר פורה להתפתחות מיקרו אורגניזמים, כגון נגיפים, בקטריות ועובש. הם יכולים לגרום למחלות, לעורר תגובות אלרגיות ולהמשיך לפגוע בחומרים למשך זמן רב לאחר ההצפה.
 
אנשי מקצוע מנוסים צריכים לבדוק את השלמות המבנית של בניינים שניזוקו באופן חמור מהצפה ולבצע תיקונים.

 
שימו לב כי ההנחיות המפורטות בקורס זה מתייחסות לנזק שמקורו במים נקיים (לא מי שיטפון, ביוב, או מים מזוהמים ממקורות אחרים). הימנעו מבעיות איכות אוויר בתוך הבית.
 

קולטי לחות נגד עובש

שיתוף:

פוסטים נוספים

שלחו לנו הודעה

דילוג לתוכן