קירור באידוי, הנקרא גם בשם קירור אדיבטי (ללא שינוי בחום), הינה טכנולוגיה המאפשרת לקרר סביבה סגורה במבנה מסוים באמצעות הכנסת אוויר טרי וחדש תמיד.
דבר זה נעשה באמצעות עקרון פיזי פשוט ידוע עוד מימי קדם, שכבר אז היה בשימוש על ידי תרבויות היוונים, הערבים והמצרים, אשר עשו שימוש במים בתור מרכיב קירור.
אידוי המים מקטין את הטמפרטורה בסביבה האופפת, ומייצר, הלכה למעשה, חילופי אנרגיה עם האוויר.
קירור באידוי אדיבטי (ללא שינוי בחום): כיצד הדבר פועל?
קירור באידוי מייצג את מערכת הקירור היעילה ביותר הקיימת כיום לשם מיזוג אוויר בסביבות שונות.
כיום הטכניקה הזו (מנצלת) עושה שימוש במערכות טכנולוגיות מתקדמות, המוכרת בשם מצנני אידוי או מצנני אוויר. עקרון העבודה שלה זהה לזו שבה עושה שימוש הגוף האנושי כאשר, באמצעות הזעה, הוא מאייד לחות, דבר המבטיח קירור של העור.
הקירור באידוי מוסיף לאוויר כמות של אדי מים המעלה את גובה הלחות קרוב ל-100% (כלומר: קרוב לריווי). האוויר סופג את אדי המים הודות לחום שלו, אשר למעשה גורם להתאדות של המים.
בדרך זו, האוויר מגביר את אחוז הלחות היחסית שלו (יחס האחוזים בין כמות האדים הכלולים במסה של אוויר, והכמות המרבית שהוא מכיל תחת אותם תנאי טמפרטורה ולחץ), כאשר במקביל מאבד חלק מהחום שלו עם הנמכת הטמפרטורה הנלווית.
הלכה למעשה, תהליך הקירור מתקיים הודות למעבר של אוויר בלוחות מסנן רוויי מים: האוויר החם המגיע מבחוץ, בזמן שהם עוברים דרכם, הוא מייצר התאדות מים חלקית, ובכך מוכנס שוב לסביבה קרה ונקייה יותר: תופעה זו נקראת בשם "אפקט בריזה של הים".
תחומי יישום לטכניקת קירור באידוי
מערכת אידוי זו, המוגדרת בתור מערכת אדיבטית (ללא שינוי בחום), אינה עושה שימוש בשום סוג של מדחס או גז קירור, ניתן לעשות בה שימוש בקלות בתחומי יישום שונים (חקלאות, משק חי, תעשייה ואף בתחום האזרחי) ונחשב כיום לפתרון "הירוק" ביותר שקיים עבור מיזוג של סביבות שונות.
קירור באידוי נחשב לפתרון האידיאלי להקטנת הטמפרטורה בתוך מקומות בינוניים או גדולים, שם אין אפשרות לסגר את הדלתות או את החלונות.
לדוגמא, סככות תעשייתיות, שלעתים קרובות כוללות חדרים גדולים ומצריכות כמויות גדולות של אנרגיה. ההתקנה שלה ועלויות האנרגיה (החשמל) שלה יהיו גבוהות יותר מאלו המתאפשרות על ידי מערכת זו. דוגמאות אחרות של תחומי יישום הם בתי מלאכה או מפעלים וכל אותם מקומות בהם מזגני גז מסורתיים מהווים בזבוז אנרגיה (חשמל) בשל קיומם של זרמי אוויר: תיאטראות, כנסיות, חדרי כינוס ומקומות ציבוריים אחרים.
קירור ישיר ועקיף באידוי
הקירור באידוי מספק 3 אפשרויות של שימוש: קירור ישיר באידוי, קירור עקיף באידוי ומצנן מקרר/יבש.
בואו נראה לפרטים את הראשונים.
קירור ישיר באידוי
מוכר היטב בשם DEC, המערכת שפועלת על פי עקרון זה לוקחת בחשבון שאוויר מוכנס ישירות לסביבה לאחר שהוא עובר דרך המאייד, אשר מקרר ומרווה אותו בלחות. זוהי מערכת יעילה במיוחד כאשר האוויר שבחוץ (החיצוני) חם ויבש או בנוכחותם של תנורי חימום.
היתרון המרכזי מיוצג באמצעות הניהול הזול, בעוד שהחיסרון הוא צמצום בתנאי הנוחות, היכן שקיימת כמות משמעותית של חום סמוי.
קירור עקיף באידוי
ידוע היטס גם בשם IEC, מערכת שפועלת על פי עקרון זה לוקחת בחשבון כי האוויר הנכנס לתוך המאייד מוציא את החום מתוך חלפן (ממיר): פעולה זו מקררת את האוויר, ולכן האוויר אינו עובר לחלוח. התכונה המיוחדת של מערכת זו היא ששני סוגי האוויר מופרדים ולכן נשמרת טהרת האוויר.
את הפתרון הזה מציינים במיוחד כאשר הלחות החיצונית כבר גבוהה. יתרון מערכת זו מיוצג באמצעות עלות הפעלה נמוכה ובאמצעות היעדר שחרור אדי מים לתוך הסביבה המקוררת, היא אינה מצריכה בקרת לחות מכל סוג שהוא.
היתרונות המרכזיים של מערכת קירור באידוי
- פגיעה מינימלית בסביבה: נעשה שימוש במים בלבד ולא בחומרים שעלולים לגרום נזק למערכת האקולוגית (CFC, HCFC, HFC אשר מרוקנים את שכבת האוזון שבאטמוספירה).
- עלויות רכישה נמוכות.
- עלויות הפעלה מאוד נמוכות: 10% בהשוואה לשיטות קירור שכיחות.
- התקנה ותחזוקה פשוטות: להתקנת מצננים, אין כל צורך ברישיונות או ופעולת התחזוקה היחידה הנדרשת היא ניקוי שנתי של לוח האידוי ומכל המים. התקנה ניידת אפשרית גם כן הודות לערכת הגלגלים:
- אוורור: חילופי אוויר רציפים (או ניתנים למחזור) מאפשרים לשמור על סביבה בריאה ומבוקרת המתאימה לכל סוג של ייצור בתוך הבניין.
- יצרניות מוגברת: רווחה אקלימית ללא ספק מצביעה על יצרניות מוגברת.
- ירידה ברמת הסיכון לתחלואה במקום העבודה.
- חיסכון באנרגיה (בחשמל), בשל העובדה שהאידוי מנטרל כמות גדולה של חום וזרם האוויר הנמצא בשימוש נמוך יותר מזה שנדרש על ידי מערכות חילופי חום קונבנציונליות.